Saturday 16 October 2021

BITI GENERALNI SEKRETAR

O knjizi „Kako je stvoren Pokret nesvrstanih”

 


Knjiga je objavljena u trenutku koji je jednako politički turbulentan kao i pre 60 godina i opisuje događaje koji su u najvećoj meri omogućili vrednost crvenih pasoša koji su otvarali mnoge granične prelaze gradjanima Jugoslavije https://lnkd.in/egaFuT6y uz poštovanje zemlje iz koje dolaze. Autor knjige naš poznati medijski mag Prof.dr Stanko Crnobrnja https://lnkd.in/ekhjFH2p na multimedijalan način (u meri u kojoj to knjiga može biti) predstavlja priču o jednoj državi, sistemu i jednom predsedniku iz dnevničkog ugla njegovog oca Bogdana Crobrnje - Tolje generalnog sekretara Josipa Broza Tita https://lnkd.in/euXs9_tQ . Prema opisma dogadja iz knjige Tolja je bio diplomata svetskog ranga koji je delovao iz Titove senke, čiji je intenzitet i postojanje sam kreirao u meri koje su odredjene situacije zahtevale. 

Prema raspoloživim podacima o vremenu nastanka Pokreta nesvrstanih https://lnkd.in/ed9UFsGw a posebno aktivnostima koje je TITO preduzimao prema recimo USA, u knjizi se može pročitati deo u kojem se navodi da Tito daje izjavu " kako Jugoslavija ne bi trebalo da traži pomoć od USA pre okončanja Samita u Beogradu (1961.), što se naravno nije ni desilo,  već je "račun" za lobiranje po svetu za podršku pokretu i putovanje brodom GALEB, ispostavljen po okončanju samita, po svemu sudeći za posao strateškog slabljenja širenja sovjetskog uticaja preko osnivanja nezavisnog bloka država. Tito, Nehru, Naser, Sukarno i Nkrumah na svetskom planu a kod nas Tito, Koča i Tolja su ovim aktivnostima kroz saradnju posebno sa bogatim MENA državama svojim gradjanima nesumljivo omogućili bolje uslove života, koji su posle II svetskog rata svakako imali svoju cenu, a koju su oni kao političari platili praveći političke kockarske kombinacije na kojima im bi pozavideo i najuspešniji korisnik takvih usluga u Monte Karlu. Oboriti američki avion iznad teritorije Slovenije 1946 , odbiti Staljina 1948, , potpisati vojni sporazum sa USA 1951, osnovati Pokret nesvrstanih 1956, a onda ugostiti Brežnjeva (1966), mogao je samo TITO naravno uz pomoć prijatelja odanog i sposobnog generalnog sekretara - Tolje.

Beograd je povodom 60 god od prvog Samita ponovo okupio lidere pokreta nesvrstanih, čime je podsetio svet na godine slave i uspeha pokreta i istovremeno potvrdio današnji kredibilitet Srbije na svetskoj političkoj sceni. Funkciju generalnog sekretara Srbije danas obavlja Prof. dr Suzana Paunović.

https://lnkd.in/e_2Fr2F3

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Its a holiday  In the past two-decade I'm a passionate traveler and visitor of the worlds most interesting hotels for a vacation. Ho...