Saturday 19 September 2020

Juscelino Kubitschek/ Lúcio Costa/ Oscar Niemeyer





NA KRILIMA BRAZILIJE
Arhitektura Oscar-a Niemeyer-a 

Arhitektura uvek nastaje kao posledica dobrog ili lošeg urbanizma.
Arhitektonska realizacija najčešće je plod kompromisa urbanizma i arhitekture ,ali evo i primera jedne urbanističko - arhitektonske bajke, koja je na radost mnogih ljubitelja arhitekture postala stvarnost.Ovo je priča o Braziliji, koja je uvod u sve ono što je nastalo kao svetski prepoznatljiva arhitektonska dela Oscar-a Niemeyer-a, talentovanog arhitekte koji je imao sreću da se njegova dela i realizuju.
Priča o Braziliji glavnom gradu Brazila, je veoma interesantna.
Neki njeni delovi podsećaju na scenario blokbastera, za koji bi savremeni analitičari  možda rekli i da je previše izrežiran , ali on se ipak prema pisanim dokumentima odigrao upravo ovako.
U trci za mesto predsednika Brazila, tokom jedne od mnogobrojnih javnih političkih kampanja, 50-tih godina prošlog veka, posle jednog od takvih nastupa predsedničkom kandidatu Juscelin-u Kubitschek-u prišao je mladi čovek iz publike koji ga je upitao "da li će kao budući predsednik poštovati ustav"? Kubitschek mu je na to vrlo brzo u maniru pozitivne kampanje odgovorio "da se to podrazumeva".Odmah posle davanja tog odgovora mladi čovek iz publike mu je pokazao stranicu ustava koja je govorila o obavezi dislociranja glavnog grada Brazila, iz Ria u unutrašnjost zemlje. Svi naredni događaji i njegov desetogodišnji mandat bili su bazirani u osnovi na tim delovima scenarija, koji je stvorio mogućnost da on kao predsednik iza sebe ostavi takvo delo, koje bi ga vekovima koji dolaze obeležili kao najznačajnu političku ličnost zemlje.

Kada je postao predsednik Brazila, Kubitschek je ustavnu obavezu po pitanju izmeštanja prestonice u srce Brazila ispunio ,ali  mu je mesto predsednika vizionara,  koji je pokrenuo strateške korake po pitanju decentralizacije zemlje, obezbeđeno ipak zahvaljujući dvojici arhitekata.
Uprkos svim kontraverzama koje su pratile predsednika Kubitschek-a, a koje su  bile vezane za navodne slučajeve korupcije vezane za izgradnju novih objekata u glavnom gradu Braziliji ,upravo njemu pripadaju sve zasluge za donošenje odluke o pokretanju inicijative za realizaciju izgradnje novog glavnog grada, koji svakako ne bi izgledao kako danas izgleda da u njegovoj realizaciji nisu angažovani talentovani i kreativni arhitekti poput Lúcia Coste kao urbaniste, i Oscar Niemeyer-u kao projektanta svih značajnih javnih objekata u gradu .Ako je negde i bilo osnova za sumnju u malverzacije oko izgradnje, za šta su napadali  Kubitschek-a , u izboru tima za realizaciju planiranja i projektovanja danas je to lako utvrditi svakako nije pogrešio. 
Novi glavni grad tako je odlukom tadašnjeg državnog vrha Brazila lociran u državi Goiás, upravo u samom središtu države.
Demokratičnost predsednika Kubitschek-a bila je zasnovana na njegovoj pre svega direktnoj podršci da se putem URBANISTIČKOG KONKURSA koji je raspisao u 1957.god. dođe do novog predloga za urbanističko rešenje novog grada.

Svaki proces stvaranja arhitekture počinje od urbanizma.
Preduslove za majstorska dela Oscar-a Niemeyer-a, napravio je upravo Lúcio Marçal Ferreira Ribeiro Lima Costa, kao autor pobedničkog rešenja na konkursu za urbanistički plan Brazilije.Ideja o planu grada  koji u osnovi simbolično predstavljala  pticu raširenih krila, bila je jasno vidljiva u osnovi plana .


Tokom razrade plana a u funkciji glavnog gradskog arhitekte tokom finalizacije izrade urbanističkog plana grada, bio je prisutan i Oscar Oscar Niemeyer.

                     Oscar Niemeyer na slici u levom uglu 
                                        Lúcio Costa stoji a Juscelino Kubitschek sedi desnom uglu

Maketa grada u tada nemogućnosti prikazivanja digitalnog 3d modela, bila je vrlo realistična i efektna za pristupanje realizaciji tako složenog posla na izgradnji novog grada.



Koenzistentnost u realizaciji i poštovanju ideje, danas je itekako prepoznatljiva na svakom satelitskom snimku, koji upravo pokazuje doslednost u realizaciji planski vrlo precizno osmišljenog urbanističkog  koncepta.

Grad je 1987.od strane UNSECO-a proglašen za svetsku kulturnu baštinu.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Its a holiday  In the past two-decade I'm a passionate traveler and visitor of the worlds most interesting hotels for a vacation. Ho...