Friday 2 August 2019

Birds in the space


Constantin Brancusi (1876. -1957.)



Rumunski skulptor - pionir modernog apstraktnog pokreta u skulpturi. 

Rodjen u rumunskom selu Hobita u podnožju Karpata.



Zadivljen delima oca moderne skulpture Rodina, posle završene akademije na Bukureštanskoj školi lepih umetnosti zaputio se u Paris ,sa neskrivenom željom da se sretne sa svojim uzorom i da mu u nekoj od prilika koje će se i desiti, pokaže svoj dar.



Po dolasku u u Pariz  živi skromno, izdržava se radeći poslove koji nisu povezani sa vajanjem, ali jesu sa preživljavanjem.Uz svoj nesumljivi talenat uspeva da se upiše u Rodinovu školu, gde provodi nekoliko meseci, kada je konačno napušta uz razumevanje majstora Rodina posle jasno i javno uznešenog stava Brancusi-ija " da svoj talenat ne može pokazivati radeći u senci velikog majstora ". 


Sve što je stvorio u periodu 1910-1930. bio je rezultat velikog rada, talenta i božanskog dara da život slavi i prikazuje na samo njemu tako osoben način ...

Usnula muza 1910.





Mlle Pogany 1912.



Svoj prepoznatljivi stil na svetskoj umetničkoj sceni potvrdjuje sa provokativnim ali veoma osmisljenim delom Princess X ,koje uprkos asocijacijama koje su protivnici prikazivali kao bestidno prikazivanje falusa, u stvari predstavlja trensponovano poprsje  njegove kompozicije "Žena koja gleda u ogledalo".


Njegovo najznačajnije delo Ptica u prostoru , sofisticirana zakrivljena linija  skulpture sa prefinjenom simbolikom pokreta ptice, čija se gracioznost ogleda u vitkoj i naglašenoj figuri tela ždrala u fazi parenja.Vajana rukom ispunjenom unutrasnjim emotivnim nemirom i savršenim skulpturalnim mirom, i danas ga stavljaja u red modernih umetnika nekada XX a sada XXI veka.



The birds in the space 1924.






Tokom svojeg rada imao je pomoćnike i učenike od kojih je najzačajniji bio Isomu Noguchi.


Njegova dela koja su pored Muzeja u Memphis-u izložena u Muzeju Pompidu u Parizu, predstavljena su u celosti kao kompozicija iz ateljea prema njegovoj želji i ona se danas kao takva može tamo i pogledati.





Mikelandjelo XX veka, svojim vanvremenskim pristupom skulpturi i danas privlači veliki broj ljubitelja moderne umetnosti, danas često nazivane minimalističke kompozicije u skulpturi, koja se sve češće sreće i kao inspiracija za arhitekturu.Brancusi se u tom smislu s pravom može svrstati u majstore arhikulture - pokreta u arhitekturi inspirisanog skulpturalnim izrazom.






No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Its a holiday  In the past two-decade I'm a passionate traveler and visitor of the worlds most interesting hotels for a vacation. Ho...